e-Fatura sistemine dahil olmayan diğer işletmelere ve son kullanıcılara, elektronik ortamda fatura göndermesini sağlayan uygulamaya e-Arşiv Fatura adı verilir. 2019 yıl sonu itibarı ile yıllık cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan ve ya internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan firmaların geçiş yapmak zorunda olduğu e-Arşiv Fatura sistemi, e-Fatura mükellefi olmayan firmalara ya da son kullanıcı olarak adlandırılan tekil müşterilere faturanın e-posta ile PDF formatında gönderilmesi işlemidir. 19 Ekim tarihli GİB tebliğiyle 5 ve 30 bin TL limitlere göre kesilmesi gereken fatura türü diye de ifade edilebilir.
e-Arşiv Fatura uygulamasının adı zaman zaman yanlış anlaşılabiliyor. Kullanıcılar ilk duyduklarında e-Arşiv Faturanın, e-Fatura’ların arşivlenmesini veya yedeklenmesini sağlayan bir e-Dönüşüm hizmeti olarak algılayabiliyor ve ya ‘arşive inilip orada kesilen fatura’ , “ben kesemem, muhasebecim kessin” gibi latif yaklaşımlarla da anlatılabilen elektronik fatura türlerinden biridir.
e-Arşiv Fatura, PDF formatında gönderilen resmi bir belgedir. e-Fatura mükellefi olmayan alıcılara e-Arşiv fatura gönderilir.
Maliye denetimlerinde, KOSGEB hibelerinde vb. kamu işlemlerinde, PDF dışında XML dosyası da istenmektedir. Bu sebeple GİB portaldan yapılan ücretsiz e-Arşiv Fatura işlemlerinin XML dosyasını da saklamanızı veya e-Fatura Entegratörü denilen şirketlerden birinden hizmet almanızı önemle tavsiye ederiz.
Eğer faturanızı GİB’den ücretsiz keseyim derseniz sizin için önemli olan 2 durum var;
CHARK Online İşletme Yazılımı 2010 yılından beri, YSM BULUT platformu üzerinde çalışmaktadır. CHARK sadece ön muhasebe değil, ayrıca e-Fatura, e-Arşiv Fatura, CRM, İK, Üretim, Servis, Online Tahsilat vb. birçok ek modül ile küçükten büyüğe bir çok işletmenin ve sektörün ana iş süreçlerini kapsayan Online (bulut tabanlı) bir işletme yönetimi yazılımıdır.
E-fatura ile ilgili yayınlanan haberimize ulaşmak için tıklayınız.